Van groen blad naar blue zones

Positief Gezond Leven - blog Van groen blad naar blue zones

Van groen blad naar blue zones. Heb je het boomblad van het logo al herkend? Je zult denken “wat heeft dat met blue zones te maken?” of “wat zijn dat, blue zones?”. Ik vertel je er graag iets over. Om met het blad te beginnen; dit is het blad van de Ginkgo boom. Deze boom staat onder andere symbool voor hoop, tijdloosheid en een lang leven. De Ginkgo staat ook wel bekend als Japanse Noten- of Tempelboom (in werkelijkheid komt de boom uit China).

Verbinding

De verbinding leggen tussen het Ginkgo blad en het logo voor Positief Gezond Leven was voor mij niet moeilijk. De symboliek van hoop, tijdloosheid en een lang leven spreekt mij enorm aan. Het past helemaal bij de visie achter Positief Gezond Leven. Daarnaast is de vorm van het blad ook nog eens prachtig. In Azië is de Ginkgo een boom van verering; hij kan heel oud worden en de hevigste omstandigheden doorstaan. Zie daar, de verbinding met veerkracht en de zogenaamde Blue Zones.

De Blue Zones

Er zijn vijf plekken waar mensen gezonder en langer leven dan ergens anders op de wereld, vaak zonder chronische ziekten en mentale aftakeling: de Blue Zones. De term Blue Zones komt van Dan Buettner (2012), een journalist van National Geographic.
Hij identificeerde deze plekken op aarde, markeerde ze met een blauwe viltstift op de wereldkaart en was verrast door de gezondheid en levensverwachting van de mensen daar. Buettner kwam de Blue Zones tegen in Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Nicoya (Costa Rica), Ikiria (Griekenland) en Sardinië (Italië).

Leefstijl in de Blue Zones

De Blue Zones leveren belangrijke informatie over wat ons gezond maakt en gezond houdt.

Buettner constateerde samen met een team van experts dat mensen in de Blue Zones in hun levenswijze veel gemeenschappelijk hebben op het gebied van:

  • Voeding
  • Bewegen
  • Zingeving
  • Sociale inbedding

Blue Zones en Positieve Gezondheid

We kunnen leren van deze gebieden en de leefstijl die de mensen daar hebben.

Ook de Blue Zones bevestigen de noodzaak om breed te kijken naar gezondheid geeft het iPH aan.

Hoe mooi zou het zijn wanneer we van Nederland de volgende Blue Zone kunnen maken door te handelen vanuit Positieve Gezondheid? Hoop, veerkracht en een langer gezonder leven komen daarin samen, net als in het Ginkgo blad. In onze eigen tuin staat inmiddels een Ginkgo boompje. Een kleinere variant, maar groot genoeg om mij te herinneren aan de droom van een nieuwe Blue Zone.

Laten we elkaar hierin versterken en inspireren!